PENGUMUMAN

SELAMAT DATANG

Selamat berpuasa

semoga hari ini lebih baik dari semalam

Sila tingalkan komen

TERIMAKASIH

PROGRAM TANYALAH SAYANG:

Name:
Email Address:
Kategori Pembaca Pelajar saya
Remaja / Pelajar
Belia / Penuntut IPT
Dewasa
Warga Pendidikan
Komen dan Cadangan penambahbaikan blog.
Kongsikan apa-apa sahaja. Utarakan soalan anda. InsyaAllah, saya akan berusaha menjawabnya.

This contact form was created by Freedback.

Saturday, June 23, 2012

FESTIVAL SAINS DAN TEKNOLOGI 2012


 BATU PAHAT, 23 Jun-SMK Convent Batu Pahat meneruskan tradisi menghantar penyertaan dalam semua kategori yang dipertandingkan dalam Festival Sains dan Teknologi Daerah Batu Pahat 2012. Kategori yang dipertandingkan adalah

1. Pelancaran Roket Air
2. Saintis Muda
3.Kereta Solar
4.Bot Solar
5. Periuk Solar (memasak air)
dan kategori baru yang dipertandingkan
6. Inovasi Kejuruteraan.

SMK Convent telah berjaya merangkul Naib Johan bagi kategori Inovasi Kejuruteraan (Individu) dan tempat keempat bagi kategori Inovasi Kejuruteraan (Kumpulan).

Projek yang dilaksanakan ialah:
Butang Bermagnet (individu)

dan
Jam Aqua Pintar (Kumpulan)


terima kasih kepada rakan-rakan dari http://myhappyaquarium.blogspot.com/Festival sains dan inovasi peringkat daerah Batu Pahat
Pada 23 Jun 2012, SMK Convent Batu Pahat telah menghantar peserta untuk menjayakan Festival sains dan Teknologi peringkat daerah Batu Pahat.

Enam kategori pertandingan telah disertai iatu :
1. Kategori Pelancar roket Air.
2. Kategori Saintis Muda.
3. Kategori Lumba kereta berkuasa solar.
4. Kategori lumba bot berkuasa solar.
5. Kategori memasak air menggunakan tenaga solar
6. Kategori inovasi kejuruteraan.

Segala puji dan kesyukuran dipanjatkan kepada Allah kerana mengizinkan sekolah kita untuk menjadi Naib Johan bagi pertandingan  Inovasi Kejuruteraan (individu) dan tempat keempat bagi kategori berkumpulan.
Majlis mempersilakan Cik Tan Soo Soo untuk menyampaikan sijil dan venderahati . Dengan segala hormatnya dipersilakan.

Dipersilakan , Nur Shahira Bte Abdu Rahman, Naib Johan kategori inovasi individu dengan inovasi yang bertajuk ‘Cermin bermagnet’. Cermin Muka bermagnet merupakan inovasi praktikal bagi menyelesaikan masalah penyimpanan dan pencarian butang, brooch, pin dan pelabagai aksesori bersaiz kecil. Aksesori tersebut boleh dilekatkan di cermin muka dan ini secara tidak langsung memudahkan proses pencarian dan penyimpanan aksesori.

Bagi kategori berkumpulan pula, dipersilakan Nurul Suhaila bt Mohd Rashid, Nurul Aimie binti Azmi, dan Nur Atiqah Bt Zahri. 

Jam aqua pintar merupakan inovasi dalam kaedah pembelajaran berasaskan projek bagi mendedahkan pelajar kepada konsep ekosistem, teori electromagnet, teori litar elektronok dan juga beberapa tajuk dalam subjek biologi, kimia, fizik dan sains teras.

Jam loceng yang diubahsuai menjadi alat pemberi makan ikan secara automatic ini men=mpunyai nilai kebolehpasaran yang tinggi , mera alam, menjimatkan dan berpotensi untuk dikembangkan.
Tahniah diucapkan. Semoga kejayaan ini menjadi pembakar semangat dan peneraju kecemerlangan inovasi pada masa akan datang.


www.cikguhairul.edu.my boleh dihubungi melalui FB dan YM di cikgu.hairul@yahoo.com atau SMS 0136607046

No comments:

Post a Comment