PENGUMUMAN

SELAMAT DATANG

Selamat berpuasa

semoga hari ini lebih baik dari semalam

Sila tingalkan komen

TERIMAKASIH

PROGRAM TANYALAH SAYANG:

Name:
Email Address:
Kategori Pembaca Pelajar saya
Remaja / Pelajar
Belia / Penuntut IPT
Dewasa
Warga Pendidikan
Komen dan Cadangan penambahbaikan blog.
Kongsikan apa-apa sahaja. Utarakan soalan anda. InsyaAllah, saya akan berusaha menjawabnya.

This contact form was created by Freedback.

Sunday, December 11, 2011

promosi cik Ria

Bismillahirrahmanirrahim.

baru-baru ini ada beberapa pihak yang mohon berkongsi idea berkaitan cara mendapatkan peserta dan bagaimana untuk menarik perhatian sasaran dalam pengiklanan.
kali ini saya akan nukilkan sedikit sebanyak kaedah yang boleh digunakan.

saya terpaksa tulis dalam blog sebab tak ingat alamat email si penanya itu apa. jadi kongsikan disini shajalah.

1. melalui pihak sekolah. sekiranya program berkaitan pelajar sekolah, tetapi dilaksanakan dalam konsep terbuka(bukan anjuran sekolah) maka kita perlu mendapatkan kebenaran jabatan pelajaran untuk mem[romosikannya di sekolah.

2. melalui masjid/surau. pengumuman hari jumaat hendaklah diserahkan kepada pengurusan masjid untuk tindakan. atau, pengelola boleh membuat kerjasama dengan AJK masjid untuk memastikan "Satu masjid 10 peserta kariah " dapat dicapai.

3. melalui AJK persatuan. Wajibkan setiap AJK atau ahli persatuan untuk membawa masuk sekurang-kurangnya 2 peserta. tidak kiralah jiran mereka, sanak saudara atau sesiapa yang mereka kenali.

4. Iklan akhbar . berhubung dengan pihak akhbar untuk meletakkan iklan anda didalamnya.

5. iklan akhbar mamak. mudah sahaja. berikan kertas iklan anda, nyatakan akhbar mana yang anda ingin letakkan, dab=n berikan bayaran kepada mamak sebagai upah memasukkan iklan di dalam akhbar yang dijual di kedainya.

6. radia dan tv. iklan radi dan tv berbayar,. namun jika tidak mampu, boleh gunakan ruangan SALAM MASJID di IKIM.FM.

7. Gunakan sehabis baik medium Blog, FB, Twitter, MailGroup dan sebagainya. konsep pemasaran terkini ialah UALNG_ULANG DAN ULANG banyak kali. masyarakat zaman kini telah dipengaruhi pemikiran "yang selalu jumpa itu betul, yang banyak keluar iklan itu menarik yang banyak bua promosi itu rugi kalau tak sertai"

8. SMS berantai. tetapi perkataan "mohon sebarkan kepada rakan-rakan anda" tu tak boleh disertai dengan ugutan jahat seperti akan ditima bala dan sebagainya. sekadar iklan melalui persahabatan.

9. sediakan sukarelawan untuk edar iklan di pasar-pasar, supermarket, parking kereta dan sebagainya. sekurang-kurangnya khalayak penerima semakin luas. jika program berkaitan pelajar, anda mesti kreatif mancari kawasan tumpuan mereka.

10. memandangkan yuran adalah tinggi, jadi mustahil golongan awam mampu menghantar anak mereka. justeru tetapkan sasaran golongan ibu bapa/ pekerja bergaji dan masukla ke pejabat mereka. ...

sekadar beberapa idea. ada pertanyaan sila hubungi YM/FB .

www.cikguhairul.edu.my boleh dihubungi melalui FB dan YM di cikgu.hairul@yahoo.com atau SMS 0142105606

No comments:

Post a Comment